Carti Clasice

Mandrie si prejudecata 

 Publicat pentru prima oara pe 28 ianuarie 1813, este cel mai cunoscut si apreciat roman scris de Jane Austen si, totodata prima comedie romantica din istoria romanelor. In acelasi timp a devenit unul dintre cele mai citite si vandute romane din istorie. 

"Este un adevar universal recunoscut ca un burlac, posesor al unei averi frumoase, are nevoie de o nevasta". Este fraza memorabila cu care incepe volumul si piatra de temelie a intregii intrigi. Este povestea independentei si curajoasei Elizabeth Bennet, una dintre cele cinci surori care trebuie sa ia in casatorie pe bogatul dar arogantul Mr. Darcy. 

Ceea ce urmeaza este una dintre cele mai frumoase, amuzante, naturale si incantatoare, inteligente, savuroase curtare cunoscuta in literatura, scrisa de talentata Jane Austen, la numai 21 de ani!  Cele cinci surori Bennet au fost crescute sub stricta Ingrijire a mamei lor care se concentreaza doar asupra gasirii unor soti fiicelor ei care sa le asigure din punct de vedere financiar o stabilitate. Insa, inteligenta si curajoasa Elizabeth se straduieste sa-si traiasca viata intr-o perspectiva mai larga.

Cand bogatul celibatar Dl. Bingley îsi stabileste resedinta într-un conac din apropiere, familia Bennet începe sa abuzeze de acesta. In cercul de prieteni ai barbatului veniti din Londra si fluxul de tineri ofiteri militari veniti în zona, cu siguranta vor exista pretendenti pentru surorile Bennet. Cea mai mare dintre surori, Jane, senina si frumoasa, pare sa-i fi cucerit inima domnului Bingley. 

Lizzie face cunostinta cu Dl. Darcy, un barbat aratos dar si – asa cum pare a fi – snob, si astfel începe o batalie a sexelor. Multitudinea de sentimente ce decurg din toate acestea nu lasa pe nimeni neschimbat si inspira familia Bennet si pe toti ceilalti sa-si reafirme conceptiile despre ce conteaza mai mult în viata.  

Imagine asociata:

                                                                                                          Cris.

Jane Eyre

Jane Eyre, unul dintre cele mai celebre romane din literatura engleză, publicat în 1847 şi devenit, între timp, un clasic al literaturii britanice, romanul a fost ecranizat de peste 15 ori şi are suficiente elemente ce pot face din el un exemplu timpuriu de scriere ficţională feministă. 

Acţiunea romanului traversează două decenii din viaţa eroinei Jane Eyre, debutând cu suferinţele copilăriei grele, petrecute în casa mătuşii sale, Sarah Reed, unde Jane este constant maltratată de către familia acesteia. La sfatul binevoitor al unui medic, Jane este trimisă apoi la pensionul pentru orfani Lowood School, unde este tratată cu o răutate similară de către domnul Broc-klehurst, directorul stabilimentului. Acolo, Jane îşi pierde cea mai bună prietenă, pe Helen Burns, care se stinge din cauza neglijenţei cu care copiii obişnuiau să fie trataţi împotriva bolilor contagioase.

Supravieţuind tratamentului malefic, Jane creşte şi devine profesoară. Este angajată ca guvernantă la reşedinţa Thornton, unde trebuie să o instruiască pe Adèle Varens, pupila unui domn Edward Rochester, stăpânul proprietăţii. Jane se va îndrăgosti de sumbrul şi misteriosul domn care va răspunde, în felul său caracteristic, sentimentelor ei. 

Totuşi, la Thornton se întâmplă o serie de evenimente ciudate. Când Rochester o cere în căsătorie pe Jane, ea acceptă, dar apariţia unei soţii nebune, de care Edward este legat împotriva voinţei lui, împiedică fericirea celor doi. Jane va părăsi Thornton, întâlnind noi aventuri, dar se va întoarce, într-un final, la singura ei iubire.


                                                    Iri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu